گفتگو با یکی از نویسندگان فیلم کوتاه «تابستان خوب»
نور، صدا، دوربین؛ کتابخانـــه
الهام شهدادنژاد فعالیت و دایر بودن کتابخانه عمومی در روستاهایی که حتی از داشتن یک بوستان محروم هستند را اتفاقی بزرگ و با اهمیت در پیریزی بنیانهای فرهنگی آن منطقه در آینده دانست.
الهام شهدادنژاد مسئول کتابخانه عمومی فاطمهالزهرا(س) رودبار جنوب و یکی از نویسندگان فیلم کوتاه «تابستان خوب» در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به ایده نگارش فیلمنامه این فیلم بیان کرد: در سال ۱۳۹۵ و در جریان حضور در مدرسه تابستانی خواندن کلیپ کوتاهی با محوریت معرفی کتاب «داستان راستان» شهید مرتضی مطهری تهیه کردیم که شاید بتوان آن را نخستین حرکت جدیام در راه نگارش فیلمنامه و ساخت فیلم با محوریت کتاب و کتابخوانی و کتابخانه قلمداد کرد. از همان روزها ایده نگارش داستان نزدیک به فیلم «تابستان خوب» در ذهنم پرورانده شد و منتظر فرصتی بودم که با بهره گرفتن از اتفاقات و مشاهداتم در کتابخانه فیلمنامهای بنویسم.
وی در ادامه افزود: پس از نگارش فیلمنامه اولیه که با نسخه فعلی تفاوتهای فراوانی داشت، تصمیم گرفتیم فیلم را برای ایام نوروز آماده کنیم که پس از فراز و نشیب های فراوان سرانجام در فصل تابستان موفق به ساخت و تولید این فیلم شدیم.
شهدادنژاد با اشاره به فیلم «تابستان خوب» تصریح کرد: صفر تا صد فیلم «تابستان خوب» در همین منطقه انجام شد و بچههای فیلم نیز همگی از اعضای کتابخانه عمومی امام محمدتقی(ع) روستای نهضت آباد (شهرستان رودبار جنوب) هستند. وقتی آنها فیلم را دیدند نهتنها بسیار خوشحال شدند بلکه روحیهشان برای حضور در کتابخانه چندین برابر شده است.
وی اضافه کرد: برگزاری مراسم اهدای لوح تقدیر دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور آنچنان انگیزههای همه ما را زیاد کرده که تصمیم داریم در آیندهای نزدیک یکبار دیگر نگارش فیلمنامهای جدید با محوریت کتاب و کتابخانه نوشته و آنرا آماده ساخت کنیم. حتی از سوی یکی از همکارانمان در شهرستان اهواز نیز پیشنهادی برای نوشتن فیلمنامهای با محوریت تأثیر کتاب و کتابخوانی در میان عشایر استان خوزستان نیز به دست من رسیده است.
مسئول کتابخانه عمومی فاطمهالزهرا(س) رودبار جنوب ضمن تقدیر از حمایتهای دبیرکل نهاد خاطرنشان کرد: در گفتگویی که با آقای مختارپور داشتم ضمن تشکر و رساندن سلام عوامل اجرایی فیلم «تابستان خوب» بابت حمایتها و توجه ایشان، پیشنهاد دادم که میتوان از ظرفیتهای فیلم کوتاه و فیلم مستند در راه ترویج کتابخوانی استفاده فراوانی کرد و بخش مجزایی در نهاد به این موضوع اختصاص داد تا با حمایت نهاد در آینده نزدیک شاهد فیلمهای زیادی با محوریت کتاب، کتابخوانی و کتابخانه باشیم.
این کتابدار در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به ویژگیهای مناطق روستایی و اهمیت فعالیت کتابخانه در آن عنوان کرد: کتابخانههای عمومی در روستاها به دلیل فقدان اماکن تفریحی و کم بودن امکانات تنها مکان برای گردهمایی فرهنگی به حساب میآیند. وجود کتابخانه و برگزاری فعالیتهای متنوع فرهنگی در آن نقشی کلیدی در پیوند کودکان و نوجوانان روستا با کتاب و پرورش استعدادهای آنها دارد. به عنوان مثال قصهگویی برای کودکان روستا یکی از اثرگذارترین برنامههایی است به مثابه دروازه ورود آنها به دنیای کتاب و کتابخوانی در آینده است.
وی همچنین اضافه کرد: توجه و نگاه ویژه به مناطق محروم و ویژگیهای خاص آن همواره یکی از نقاط قوت نهاد کتابخانههای عمومی کشور بوده است. فعالیت و دایر بودن کتابخانه عمومی در روستاهایی که حتی از داشتن یک پارک محروم هستند یک اتفاق بزرگ و با اهمیت در پیریزی بنیانهای فرهنگی آن منطقه چه در زمان حال و چه در آینده خواهد بود.
شهدادنژاد با تأکید بر اهمیت به روز بودن کتابداران، گفت: کتابدار باید خودش را با تکنولوژی روز وفق دهد و علیرغم باز بودن کتابخانهها نیز بخشی از فعالیتهای خود را در این فضا پیگیری کند. با تجربهای که همه ما در ماههای گذشته از این قالب بهدست آوردهایم، ظرفیتهای و پتانسیل بالای فضای مجازی را برای ترویج گسترده فرهنگ کتابخوانی دریافتهایم. دنیا، دنیایِ فضای مجازی شده و اگر بخواهیم به فعالیت در همان کتابخانه بسنده کنیم قطعاً در ادامه از رسالت و هدفمان عقبتر خواهیم ماند.
وی در پایان گفت: کتابدار باید هم شنونده و هم یک نویسنده خوب باشد و از ایدههای محیط کاریاش استفاده کند. معتقدم باید به کتابداران بها داده و در اجرای ایدههایشان به آنها کمک شود. کتابدار خوب گاهی میتواند یک روانشناس خوب، گاهی یک مشاور خوب، گاهی یک کتابشناس خوب و گاهی یک نویسنده و فیلمساز خوب نیز باشد.
گفتنی است فیلم کوتاه «تابستان خوب» با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی و با هنرمندی اعضای کتابخانه عمومی امام محمدتقی(ع) روستای نهضت آباد رودبار جنوب، به همت اداره کتابخانه های عمومی شهرستان رودبار تولید شده است.