در گفت و گو با برگزیده هشتمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب:
طراحی برنامه های کتابخوانی، آموزشی و فرهنگی متناسب با نیازهای مردم روستا
معصومه راسخ، مسئول کتابخانه شهید بهشتی دهبکری زندگی در کنار مردم روستا را غنیمتی دانست که بتواند با توجه به نیازها و دغدغه های مردم روستای دهبکری برنامه های کتابخوانی، فرهنگی و آموزشی طراحی کند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمان، با معرفی روستاهای دوستدار کتاب در هشتمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، روستای دهبکری شهرستان بم واقع در استان کرمان، به عنوان یکی از روستاهای برگزیده شناخته شد.
معصومه راسخ، مسئول کتابخانه روستای دهبکری نزدیک به ۳۰ سال است که برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در روستای دهبکری تلاش میکند؛ او در گفتگو با روابط عمومی کتابخانههای عمومی کرمان، اظهار داشت: کتابخانه روستای دهبکری از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ فعال اما پس از آن تعطیل شد. این کتابخانه بار دیگر در سال ۱۳۷۳ فعالیتهای خود را از سر گرفت و در حال حاضر نیز نزدیک به هزار عضو فعال دارد.
وی در ادامه افزود: از آنجا که علاقه بسیاری برای خدمت به مردم و کتاب دارم، تصمیم گرفتم دعوت به کتابخوانی را در روستا پیگیری کنم که خوشبختانه طرحها و ایدههایم با استقبال و همراهی آنها همراه شد.
راسخ ادامه داد: طرح بانوان خانهدار دوستدار کتاب، کشاورز دوستدار کتاب، دانشآموز دوستدار کتاب، کاسب دوستدار کتاب و... از جمله طرحهایی بوده که تاکنون در روستا انجام شده است. استمرار اجرای این برنامهها باعث شده تا به تدریج تعداد افراد کتابخوان در روستا زیاد شود.
وی اضافه کرد: تلاش کردهام برنامههای کتابخوانی را در موقعیتهای مختلف اجرا کنم؛ به همین خاطر جلسات کتابخوانی را در زمان پیادهروی، کوهنوردی، در منزل اهالی و مدارس روستا برگزار میکنیم.
از جمله فعالیتهای فرهنگی، اجرای ویژه برنامه «هر کوله پشتی، یک کتاب» است. از آنجا که حضور در طبیعت را فرصت مناسبی برای تبلیغ کتاب یافتم، بنابراین در برنامههای کوهنوردی و پیاده روی برای کودکان کتاب میخواندم و تلاش میکردم توجه آنها را به کتاب، کتابخانه و کتابخوانی جلب کنم.
راسخ در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به طرح «کشاورز دوستدار کتاب» عنوان کرد: در این طرح با همکاری جهاد کشاورزی از کارشناسان مربوط دعوت می شود تا جلساتی را همراه با معرفی کتاب در خصوص زنبورداران، دامداران، کشاورزی، پرورش ماهی و ... برگزار کنند.
وی افزود: تلاش میکنیم کتابخوانی را در ادارات و مدارس نیز رواج دهیمغ به همین منظور با هماهنگی مدیران مدارس روستا، زمانهایی را به معرفی کتابهای خوب به دانشآموزان اختصاص دادهایم. همچنین برنامههای کتابخوانی، شاهنامهخوانی و قصهگویی را نیز برای کودکان و نوجوانان در روستا اجرا میکنیم.
مسئول کتابخانه روستای دهبکری بیان کرد: یکی از طرحهایی که در روستای دهبکری اجرا میشود، طرح «بانوان دوستدار کتاب» است. در این طرح بانوان خانهدار در منزل یکی از اهالی جمع شده و به خواندن کتاب و نقد و بررسی آن میپردازند.
راسخ با اشاره به طرح «بانوان دوستدار کتاب» یادآور شد: تقریباً همه اهالی روستا مرا میشناسند. به طبع آن من نیز با نیازهای اطلاعاتی آنها آشنا هستم؛ این طرح را با توجه به همین نیازها طرحریزی کردم. در این طرح کتابهایی با محتوای احکام، موضوعات اجتماعی و مطالب مورد نیاز بانوان انتخاب و از مدرسین حوزه دعوت میکنیم تا این مباحث را به بانوان آموزش داده و پاسخگوی سوالات آنها در این خصوص باشند.
مسئول کتابخانه دهبکری بم در پایان زندگی در کنار مردم روستا را غنیمت دانست و گفت: امیدوارم بتوانم با توجه به نیازها و دغدغههای مردم روستا بتوانم برنامههای فرهنگی و آموزشی مناسبی را با همکاری و حضور اساتید برای ساکنین روستا برگزار کنم.