فهرست

اخبار برگزيده

با ارائه ۴ اثر؛

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۳ معرفی شد

منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۳ با ارائه کتاب‌های «ستاره ثریا»، «شب یلدا»، «صعود چهل‌ساله ۲ (در نزدیکی قله)» و «فاطمه اسوه بشر» معرفی شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، منابع طرح کتاب‌خوان ماه ویژه آذر ۱۴۰۳، با هدف ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه، دسترسی همگانی به کتاب، لزوم معرفی کتاب‌های مفید برای پرورش فکری آحاد مختلف مردم و همچنین ارتقای فضایل اخلاقی و فرهنگ عمومی از طریق مطالعه کتاب‌های مفید و فاخر در سطح کشور با ارائه کتاب‌های «ستاره ثریا»، «شب یلدا»، «صعود چهل‌ساله ۲ (در نزدیکی قله)» و «فاطمه اسوه بشر» معرفی شد.

علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به کتابخانه‌های عمومی کشور و امانت گرفتن کتاب‌های این طرح، آنها را مطالعه کنند.


منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۳ معرفی شد

«ستاره ثریا» (داستان‌هایی از ایرانیان و افتخارات اسلامی‌شان)
پدیدآور:‌ محسن نعماء
ناشر: جمال
تعداد صفحات: ۱۷۶

در بخشی از مقدمه‌ی کتاب نویسنده‌ چنین بیان داشته: «ما در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم که هر کسی در جهان می‌خواهد کشورش و ملتش را به رخ دیگران بکشد. هر کسی می‌خواهد بگوید کشور من و نژاد من، از همه‌ی کشورها و نژادها بالاتر است ... اما خداوند در قرآن کریم، نه تمدن کهن، نه پادشاهان باستانی، نه آثار تاریخی و... هیچ‌یک را به تنهایی باعث افتخار نمی‌داند. آن چیزی که باعث بهتر بودن مردمی بر مردم دیگر می‌شود، انسانیت و تقواست. نه رنگ پوست و نژاد و... . خداوند فرموده: «بهترین شما کسی است که تقوای بیشتری داشته باشد.»

پس رفیق گلم الآن می‌خواهم بگویم ... ایران عزیز ما، با خیلی از کشورها فرق زیادی دارد و چندین سر و گردن از خیلی کشورها بالاتر است؛ نه به خاطر تمدّن کهن‌ و آثار تاریخی‌ و این‌جور چیزها، بلکه به خاطر فهم‌شان، ادب‌شان، ایمان‌شان، اخلاق‌شان، انسانیت‌شان، علم‌شان، شجاعت‌شان، حق‌طلبی‌شان و... .

درست است که این چیزها در دیگر کشورها هم هست، اما نه به اندازه‌ی ایران ما؛ و از این حقیقت مهم، هم قرآن خبر داده و هم پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و هم امامان علیهم‌السلام و هم تاریخ گواهی می‌دهد.

در این کتاب خوش‌خوان، با مستنداتِ این حقیقت بزرگ درباره‌ی ایران و ایرانی، بیشتر آشنا می‌شویم؛ از جایگاه بلند ایرانیان در نزد خدا و اولیای خدا و شخصیت‌های برجسته‌ی تاریخ ایران‌زمین و نقش ایران و ایرانیان در گسترش فرهنگ اسلام و انسانیت در جهان، از قبل از ظهور اسلام تا ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف).

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

... امام صادق علیه‌السلام درباره‌ی قیام‌کنندگان علیه بنی‌اسرائیل بعد از طغیان و فساد دوم، سه بار می‌فرمایند:‌ «به خدا قسم، آن‌ها اهل قم هستند.(کنایه و استعاره از ایرانی‌ها).

همچنین از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله نیز روایت شده که افرادی با پرچم‌های سیاه از خراسان (ایران) قیام می‌کنند و هیچ چیز جلودار آن‌ها نیست تا اینکه وارد بیت‌المقدّس می‌شوند و آن‌جا را فتح می‌کنند.

و از امیرمؤمنان علیه‌السلام نیز روایت شده است که: افرادی با پرچم‌های سیاه از خراسان (ایران) قیام می‌کنند ... و وارد بیت المقدّس شده و آن‌جا را فتح می‌کنند و زمینه حکومت مهدی عجل‌الله‌فرجه‌الشریف را فراهم می‌کنند.

در پایان باید گفت طبق آیه‌ی هفت سوره اسراء و احادیثی که در این باره وجود دارد، شکست صد درصدِ یهودیان و تصرّف همیشگی سرزمین قدس، به دستِ توانای حضرت مهدی صورت می‌گیرد. در آن جنگ نیز یارانِ ایرانی امام زمان، حضوری فعال و چشم‌گیر دارند.(ص۱۴۳ تا ۱۴۷)


منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۳ معرفی شد

«شب یلدا»
پدیدآور:‌ احمدرضا احمدی
ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
تعداد صفحات: ۳
۲

این اثر ضمن معرفی شب یلدا و برخی ویژگی‌ها، آداب و رسومش به مخاطب کودک، به زیبایی، با لطافت و بیانی غیرمستقیم حامل یک پیغام مهم است؛ اینکه هر کس بداند، آنچه که دارد چقدر ارزشمند است! کودک در خواب بلند شب یلدا، در رؤیای خودش می‌بیند که اسم ندارد، به دنبال اسم خود می‌گردد، برادر می‌گوید تو دریایی، اما می‌بیند دریا چیزی نیست که دلش بخواهد باشد؛ خواهر می‌گوید تو درختی، اما می‌بیند که سکون درخت را نمی‌پسندد؛ پدر می‌گوید رود هستی، اما رود وطنی ندارد و همواره در حرکت است؛ مادر به او می‌گوید تو ستاره‌ای، اما نمی‌خواهد همچون ستاره از زمین و عزیزانش دور باشد و ... در نهایت این پدربزرگ است که با صدایی مهربان، پسرک را با نام خودش صدا می‌زند، او بیدار می‌شود و شادمان است که خودِ خودش است و نام خودش را دارد و اینگونه است که او به داشته‌اش شاد است ... .

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

خواب می‌دیدم برف می‌بارید. پدربزرگ را کنار پنجره دیدم. خواستم پدربزرگ را صدا کنم و بگویم که با همه‌ی نام‌های خوبی که در دنیا وجود دارد، من، بی‌نام مانده‌ام ... اما، در همین هنگام با صدای گرم پدربزرگ از خواب بیدار شدم ... پدربزرگ من را صدا می‌کرد؛ من را با نامه واقعی خودم صدا می‌کرد؛ من را با نامی که دوست داشتم و خودم بودم صدا می‌کرد ... (ص۲۸ و ۲۹)


منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۳ معرفی شد

«صعود چهل‌ساله ۲ (در نزدیکی قله)»
پدیدآور: جمعی از نویسندگان زیر نظر سید محمدحسین راجی
ناشر:‌ اندیشکده راهبردی سعداء
تعداد صفحات: ۳۷۲

«صعود چهل‌ساله ۲» بنا دارد تا با تکیه بر ملاک‌های بین‌المللی، اثبات نماید که جمهوری اسلامی راه پرافتخاری را طی می‌کرده و در حال صعود به قله‌ها است.

پاسخ به پرسش‌های ذهن مردم در مورد صعود کشور بسیار ضروری است که در کتاب «صعود چهل ساله ۲، در نزدیکی قله» به آن پاسخ داده می‌شود. در این اثر سعی شده به چنین پرسش‌هایی مبنایی پاسخ داده شود: ریشه‌ی مشکلات کشور چیست؟ مسیر به سمت قله کدام است؟ به‌راستی آیا قطار جمهوری اسلامی ایران از ریل خارج نشد؟ آیا مسائل کشور از قبیل کاهش ارزش پول و غیره، طبیعی است؟ و پرسش‌های دیگر؛ پاسخ به این پرسش‌ها نیازمند منظومه جدید فکری است.

در کتاب «صعود چهل‌ساله ۲»، پژوهش جدیدی آغاز شد. به مقایسه‌ی روند کشورهای ابرقدرت دنیا از دره تا قله و تطبیق حرکت آنان با جمهوری اسلامی ایران پرداخته شده است. این پژوهش به صورت مدون مراحل صعود کشورها، بی‌راهه‌ها، موانع طبیعی و غیرطبیعی این مسیر را بررسی و اثبات کرده که ریل‌گذاری ایران کاملاً صحیح و در راه رسیدن به اوج است. یعنی همان چشم روشنی‌ای که رهبر معظّم انقلاب اسلامی از آن چنین یاد می‌کند: «ما فصل مشبعی را حرکت کردیم. این سربالایی، این شیب تند را عبور کردیم و به قله نزدیک شدیم.»

 در بخش نخست کتاب مراحل صعود ابرقدرت‌هایی نظیر هلند، بریتانیا، آمریکا و آلمان بررسی شده و در بخش سوم نیز روند افول ابرقدرت‌هایی نظیر هلند و بریتانیا بررسی شده. در بخش دوم مسیر طی شده برای تبدیل شدن به ابرقدرت از دوران قاجار تاکنون بررسی‌ تطبیقی شده؛ فصل چهارم به تفاوت‌های بنیادین پیشرفت اسلامی با توسعه‌ی غربی پرداخته و فصل پایانی کتاب به بیراهه‌ای به نام خام‌فروشی و ارزیابی مظهر این بیراهه یعنی عربستان سعودی پرداخته است.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

دیدگاه جیمز پتراس در مورد افول آمریکا با استدلال صدمات لابی صهیونیسم بر آمریکا

جیمز پتراس استاد و عضو هیئت علمی دانشگاه بیرمنگام، صدها مقاله و ده‌ها عنوان کتاب به رشته تحریر درآورده است. یکی از زمینه‌های تحقیقات پتراس، نقش لابی صهیونیسم در سیاست خارجی آمریکا است و او سیاست‌های تحمیل شده از سوی این لابی را عاملی می‌داند که موجب زوال قدرت آمریکا می‌شوند. پتراس در کتابی به نام «صهیونیسم، نظامی‌گری و افول قدرت آمریکا» به تفصیل به روشنگری درباره‌ی نقش لابی صهیونیسم در نظامی‌گری‌های آمریکا در منطقه پرداخته و بعد از آن به توضیح درباره عواملی پرداخته که موجب از بین رفتن قدرت آمریکا در دنیا می‌شود. به باور او بعد از پایان جنگ جهانی دوم اروپای غربی ژاپن و اخیراً چین و روسیه به سمت شکوفا کردن قابلیت‌های اقتصادی خودشان حرکت کردند، در حالی که آمریکا با حرکت به سمت منافع لابی صهیونیسم به نظامی‌گری روی آورد. لذا همین عامل باعث زوال قدرت آمریکا خواهد شد. (ص ۳۰۶)


منابع طرح «کتاب‌خوان ماه» ویژه آذر ۱۴۰۳ معرفی شد

«فاطمه اسوه بشر»
پدیدآور:‌ عبدالله جوادی آملی
ناشر: مرکز نشر اسراء
تعداد صفحات: ۲۵۹

آیت الله جوادی آملی (مدّظلّه‌العالی) با تبحّر و تخصص کم‌نظیر خود بر معارف قرآنی و نیز تسلّط بر گنجینه‌ی روایی شیعه و سنی و نظم ذهنی کم‌نظیرشان و البته فضای معنوی و سبقه‌ی عرفانی‌شان زمانی که بناست درباره‌ی دردانه‌ی هستی، ناموس دهر، ام ابیها، کفو علی مرتضی فاطمه زهراء علیهاالسلام سخن گویند، حاصل کتابی خواهد شد غنی از معارف ناب و کمتر شنیده شده. برای کسانی که مشتاق فهم عمیق و نسبتاً جامع (و البته در حد بضاعت) از این شخصیت بی‌نظیر و البته مجهول‌القدر تاریخ هستی پیدا کنند، این اثر یکی از بهترین گزینه‌ها است.

مطالب کتاب در پنج بخش گردآوری شده؛ بخش نخست ضرورت شناخت اهل بیت علیهم‌السلام را تبیین می‌کند؛ بخش دوم برخی از برجسته‌ترین فضایل بی‌نظیر حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها را به گواه منابع شیعه و سنی نقل می‌کند که برخی از آن‌ها کمتر شنیده شده است و در آن موارد هم که شنیده شده نکات نابی ارائه شده که باعث درک و شناخت عمیق‌تر مخاطب از حضرت فاطمه سلام الله علیها می‌شود.

بخش سوم کتاب از نظر علمی شاید بشود گفت کم‌نظیرترین و مهم ترین بخش کتاب است، چراکه برخی از مهم ترین سوره‌ها و آیاتی که مرتبط با شخصیت حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها است ذکر و توضیح داده شده است.

بخش چهارم کتاب اما کاربردی‌ترین فصل کتاب است، فصلی که برخی از مهمترین شاخصه‌های سیره‌ی بندگی و معرفتی؛ سیره‌ی تربیتی و همسرداری و سیره‌ی سیاسی و اجتماعی حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها را تبیین کرده‌اند.

بخش پایانی کتاب هم به پاسخ به برخی از متداول‌ترین پرسش‌ها در خصوص شخصیت زندگی حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها اختصاص یافته است.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم:

از نگاه فاطمه سلام‌الله‌علیها اگر اصحاب، تساهل و کاهلی را کنار نهاده و به طور جدی در برابر انحراف‌ها ایستادگی می‌کردند، مشکلات برطرف می شد و امور طبق روال صحیح جریان می‌یافت. چنانکه آن حضرت در میان احتجاج خود علیه خلیفه به خاطر غصب فدک، و رضایت عملی آن‌ها به غصب خلافت به شدّت مهاجران و انصار را شماتت کردند.

هنگامی که زنان مهاجر و انصار به عیادتش آمدند نیز تقریباً از آغاز تا پایان سخنانش شوهرانشان را به شدّت ملامت فرمود و در پایان بیاناتش عواقب شوم بی‌توجهی آنان به وصایای الهی پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله در مورد خلافت را متذکر شده و آنان را از آینده‌ای پر از زورگویی و هرج و مرج بیمناک ساخت.

این حرکت فاطمه سلام‌الله‌علیها طوفانی در درون خانه‌های مدینه به پا نمود. سوید بن غفله می‌گوید: زن‌ها سخنان فاطمه سلام‌الله‌علیها را برای شوهرانشان نقل کردند و آن‌ها برای عرض پوزش نزد آن حضرت آمده و گفتند:‌ اگر ابوالحسن قبل از بیعت با دیگری این مطالب را برای ما می‌گفت، کسی را بر او ترجیح نمی‌دادیم.

... حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها اما عذر آنان را نپذیرفت و در فرازی از سخنان خویش در پاسخ به آن‌ها فرمود: شما در حالی با دیگری بیعت کردید که هنوز از عهد و قرار و بیعت شما در غدیر چیزی نگذشته بود ... هنوز حتی پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله دفن نشده بود که هر چه خواستید کردید و بهانه آوردید که از فتنه می‌ترسید؛ اما در آتش فتنه سقوط کردید و به راستی که ... شما کجا و خواباندن فتنه کجا؟ (ص۱۷۷ تا ۱۷۹)